Lavrov u Beogradu, Vučić u Briselu, energetika u Srbiji

Fotografija Lavrova i Vučića

Samo dan po odlasku Sergeja Lavrova iz Srbije, održan je sastanak Aleksandra Vučića i Kajla Skota, ambasadora SAD u Srbiji. Znate li ko je doputovao u Beograd? Milo Đukanović.

Rastu političke tenzije. Šta se to zapravo desilo 12. i 13. decembara?! Sergej Lavrov ministar inostranih poslova Rusije boravio je u dvodnevnoj poseti Srbiji. Šta se još desilo u tom terminu?! Beograd je bio domaćin Saveta ministara inostranih poslova Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC) koji je okupio predstavnike 12 država. Sarajevo je bilo domaćin Samita Centralnoevropske inicijative (CEI) kojom ove godine predsedava Bosna i Hercegovina na kojem se okupilo 18 predstavnika vlada zemalja članica CEI. Brisel je bio domaćin međuvladine konferencije (EU-Srbija) na kojoj su otvorena dva nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom, poglavlje 5 (javne nabavke ) i 25 (nauka i istraživanje) dok je otvaranje poglavlja 26 (obrazovanje i kultura) blokirano od strane Hrvatske, a bilo je i uslovljavanja od strane Bugarske.

Šta je značajno u vezi sa tim događajima?! Predsednik Vlade Aleksandar Vučić nije prisustvovao ni jednom od ta tri događaja, ni Savetu ministara (BSEC) u Beogradu, ni Samitu (CEI) u Sarajevu, ni Međuvladinoj komisiji u Briselu (EU-Srbija).

Da li je po sredi slučajnost? Nije! Ni to što su svi ovi događaji zakazani u istom terminu nije baš puka slučajnost, a nije ni to što ni na jednom od njih nije prisustvovao Predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Politički pocesi u Srbiji i regionu se usložnjavaju, dinamika se intezivira. Do sada su ti procesi ‘držani’ u diskretnim diplomatskim i bezbednosnim tokovima, podalje od naše javnosti i medija. Tu i tamo, ponešto je izbijalo na površinu u ‘maglovitim’ i ‘netransparetnim’ medijskim interpretacijama.

U narednom periodu izvesno će doći do javne eskalacije same političke suštine tih procesa, bar kada su Srbija i naš region u pitanju. Uostalom, kod nas uskoro slede izbori, a Srbija je u geopolitičkom smislu, najznačajnija zemlja na Zapadnom Balkanu.

Dakle, ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je 12. decembra doputovao u Beograd i odmah po dolasku, prvi sastanak imao sa premijerom Aleksandrom Vučičem koji je po završetku tog sastanka, otputovao u Brisel na drugi, sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom Euvropske unije za spoljne poslove i bezbednost.

Saopštenje za javnost po završetku sastanka Lavrov – Vučić koje je izdala Vlada Srbije prošlo je poprilično nezapaženo u našim medijima, ali ne i kod svih onih koji temeljno prate političke procese i imaju dublje uvide u aktuelno stanje stvari. Pored uobičajnih suvoparnosti, protokolarnosti i floskula koje se nalaze u tim obično “praznim” saopštenjima Vlade Srbije, u ovom su navedena dva važna detalja, geoekonomskog i vojnostrateškog karaktera, a oba ta detalja ukazuju na učvršćivanje prirode odnosa i veza Srbije i Rusije, na osnaživanje uticaja Rusije u Srbiji, a posledično i geopolitičkog uticaja Rusije na Zapadnom Balkanu.

U navedenom saopštenju Vlade Srbije navodi se da je Aleksandar Vučić izrazio interesovanje za proširenjem kapaciteta za skladištenje gasa u Banatskom Dvoru i pominje se njegov predstojeći sastanak u Moskvi sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojgujem u cilju daljeg unapređenja vojne saradnje Rusije i Srbije na polju odbrane.

Tog istog dana Ivica Dačić u prisustvu ministra Sergeja Lavrova na njihovoj zajedničkoj pres konferenciji u Beogradu, izjavio je kako je dogovoreno da Aleksandar Vučić otputuje u Moskvu već 21. decembra na sastanak sa Šojgujem, poslom zaključenja ugovora o nabavci naoružanja i vojne opreme od Rusije, pre svega aviona MIG 29 za potrebe Vojske Srbije. Po formi i sadržaju ozbiljna vest, pritom Dačićeve navode potvrdio je i sam Aleksandar Vučić u utorak na svojoj pres konferenciji.

Ministar Sergej Lavrov je tokom svog boravka u Beogradu izjavio i da ima lična saznanja, kako EU zahteva od Srbije da Srbija zatvori Srpsko-Ruski humanitarni centar u Nišu, iz čega bi se moglo zaključiti i kako zvaničana EU gleda na volumen i karakter dosadašnjeg Ruskog prisustva u Srbiji. Kako li tek SAD i EU gledaju na uvećavanje Ruskog uticaja?! Bez javne pompe, a u vezi sa tim, tokom boravka Sergeja Lavrova Beogradu, Nebojša Stefanović potpisao je Sporazum između vlada država učesnica ( BSEC) o međusobnoj saradnji u pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne nepogode i katastrofe koje je izazvao čovek.

Ono što široj javnosti, onoj političkoj, a i medijskoj nije baš posve poznato, sudeći bar po njihovim stavovima i natpisima u vezi posete ministra Lavrova Srbiji, jeste spoznaja u kojoj su meri aktuelne vlasti SAD i EU nervozne na pomen teme spomenutog proširenje skladišta za gas u Banatskom Dvoru, onog iz Vučićevog saopštenja za javnost po održanom sastanku sa Sergejem Lavrovim.

Malo je ljudi u Srbiji koji se bave tematikom energetske bezbednosti, bilo da su političari ili novinari, a bez dubokih uvida i spoznaja u kojoj meri su povezani procesi energetske bezbednosti i aktuelni geopolitički odnosi, nema ispravnog razumevanja političke situacije u zemlji, regionu, Evropi i svetu.

Dakle, prvo što bi se moralo znati kad je energetika Srbije u pitanju, posebno kad je u pitanju njen naftno-glasni sektor, Beograd jeste glavni grad Srbije, ali je Novi Sad prestonica naftno-glasnog sektora Srbije. Tu je zvanično sedište kompanije NIS, JP Srbijagasa i preduzeća ” Podzemno skladište gasa Banatski Dvor D.O.O ” koje se nalazi u većinskom vlasništvu ( 51%) Gazprom eksporta iz Rusije, a (49%) u vlasništvu JP Srbijagasa iz Novog Sada.

To preduzeće strateške energetske i gasne infrastrukture osnovano je u februaru 2010. godine na temelju međudržavnog sporazuma Rusije i Srbije o saradnji u industriji nafte i gasa sklopljenog u januaru 2008. godine. Postojeći kapaciteti skladištenja gasa su 450 miliona kubnih metara. Kada je to preduzeće formirano ukupna potrošnja gasa u Srbiji iznosila je oko 1,7 milijardi kubnih metara gasa, a u strukturi potrošnje industrija je učestvovala sa 67%, toplane sa 24% i domaćinstva sa oko 9% gasa. Danas je ukupna potrošnja gasa u Srbiji skoro 2 milijarde kubnih metara gasa na godišnjem nivou.

Plan za proširenje kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor, koji Vučić pominje u saopštenju Vlade Srbije posle sastanka sa Sergejem Lavrovim, odnosi se na proširenje kapaciteta skladištenja na 1 milijardu kubnih metara gasa, što je više od pola ukupne godišnje potrošnje gasa u Srbiji.

Neophodno je da na ovom mestu malo zastanem, i predočim neke važne činjenice, od značaja za razumevanje ove teme, i aktuelne situacije.

  1. Po dolasku SNS na vlast 2012. godine i formiranju Vlade Srbije na čelu sa Ivicom Dačićem, došlo je do zaključenja ugovora između Rusije i Srbije o isporukama ruskog gasa Srbiji do 2021. godine. Tada, u martu 2013. godine potpisana su dva ugovora u Vladi Srbije. Prvi ugovor su potpisali predsednik Upravnog odbora “Gasprom eksporta” Aleksej Miler i direktor “Jugorosgasa” Vladimir Koldin, a drugi su potpisali Miler, u ime “Gasprom eksporta”, i generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.
  2. Uoči poslednjih vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji održanih ove godine, tačnije odluke Aleksandra Vučića da ih raspiše, prethodila je zvanična trodnevna poseta delegacije Vlade Srbije Rusiji, predvođene predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem. Tom prilikom 28. oktobra 2015. godine potpisan je sporazum Srbije i Rusije o proširenju kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor. Sporazum su potpisali Aleksej Miler i Dušan Bajatović u prisustvu Aleksandra Vučića.

Rusija nije naivna. U obaveštajnom smislu, zvanična Rusija dobro je upoznata sa ukupnim prilikama u Srbiji i svim finesama politike Aleksandra Vučića. Njegovim tajnim delovanjem, pravom prirodom njegovih veza sa Milom Đukanovićem, karakterom odnosa Srbije sa UAE, odnosima koje vodi sa NATO, očekivanjima odlazeće vlasti SAD i garniture EU od Aleksandra Vučića po pitanju ne samo Kosova i Metohije, već i Republike Srpske tj. Bosne i Hercegovine. Generalno njegovo delovanje po raznim pitanjima u proteklom periodu, a posebno onim suprotnim interesima Rusije u Srbiji, regionu i globalno, koliko ja znam, a nije da malo znam, zvaničnoj Rusiji je u obaveštajnom smislu poznato. Otuda premijera zvanična Rusija politički klasifikuje, kao nepouzdanog partnera.

Dakle Rusija nije naivna. Niti je Aleksandar Vučić neinteligentan i netalentovan političar pa da misli da Rusija jeste naivna. Premijer uviđa promenu vlasti u SAD, anticipira predstojeće izbore u Nemačkoj i Francuskoj tokom 2017. godine, uviđa mogućnost, priliku da pokuša sa političkim manevrima, nastojeći da amortizuje svoje pogrešne poteze i političke greške u vezi sa partnerskim odnosima sa strukturama gubitničke strane na nedavno održanim SAD izborima. Premijer uviđa, nije on glup, neophodnost da svoju urušenu poziciju u Rusiji, pokuša da popravi, verovatno svestan da bez toga, na predstojećim izborima u Srbiji 2017. godine, on nema čemu da se nada.

Sa druge strane, politički Zapad na snazi ima svoje nepromenjene interese i politička očekivanja u Srbiji, u vezi sa celim regionom Zapadnog Balkana. Od dijaloga Beograda i Prištine koji se u praksi pretvorio u ‘pritiskanje’ Aleksandra Vučića da svojim činjenjem i nečinjenjem, što brže doprinese zaokruživanju nezavisnog Kosova. Da premijer podrži aktivnosti Nemačko Britanske inicijative za BiH, podrži ostvarenje ciljeva Berlinskog procesa, praćenog NATO podrškom i SAD vođstvom.

Sve to u najjednostavnijoj interpretaciji ima za cilj, konsolidovanje Zapadnog Balkana, uvlačenje regiona u EU i NATO integracije i zapadnu političku orbitu, istovremeno snažno potiskujući svaki uticaj i prisustvo Rusije u regionu. Uostalom to je tako jasno rečeno u saopštenju odlazećeg potpredsednika Džo Bajdena povodom njegovog telefonskog razgovora sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i to baš u terminu boravka ministra Sergeja Lavrova u Srbiji, a povodom blokade Hrvatske otvaranju poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa EU.

Treba razumeti. Ta blokada Hrvatske nema nikakve veze sa evropskim standardima i temom pregovaračkog poglavlja o kojem je reč. Nije slučajnost ni što je blokadu baš učinila Hrvatska, kao što nije slučajno da je slična instrumentalizacija, nagoveštena i od strane Bugarske. Obe te zemlje su deo aktuelnih SAD i EU planova povezanih sa temom energetske bezbednosti EU. Ti planovi imaju za cilj istiskivanje energetskog i političkog uticaja Rusije iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana. Pritom sve vreme, niko ne pita građane Srbije, šta je korisno za Srbiju, a šta je štetno za njene građane.

Republika Hrvatska je u vezi gasa, snažno podržana od odlazeće SAD administracije i EU u pogledu realizacije projekta izgradnje LNG terminala na Krku. Bugarska je snažno podržana od strane EU u pogledu izgradnje i funkcionisanja gasovoda-interkonekcija iz tri pravca; Srbije, Grčke, i Rumunije. Njihovi nacionalni i državni interesi, Hrvatske i Bugarske, direktno su suprostavljeni interesima da podzemno skladište Banatski Dvor uveća kapacitete gasnog skladištenja. Te države, sa njihovim nacionalnim i državnim interesima, deo su još uvek važećih SAD i EU geopolitičkih planova i akcija vezanih za diversifikaciju, energetsku bezbednost Evrope i istiskivanje uticaja i moći Rusije sa Zapadnog Balkana.

Srpskim, razumljivim jezikom rečeno, ovaj nagoveštaj izgradnje i uvećanja kapaciteta skladištenja gasa u Banatskom Dvoru, bi putem svojevrsnog energetskog domino efekta, srušio u vodu zapadna nastojanja energetskog i političkog obuzdavanja Rusije kako u Srbiji, posledično i na celom Zapadnom Balkanu. Zato je zapravo ovih dana politička temperatura u porastu. I ona će nastaviti da raste. Kao i dinamika i razvoj pravaca, budućih političkih procesa u Srbiji i regionu.

Uostalom, znate li ko je 14. decembra, dakle samo dan po odlasku ministra Sergeja Lavrova došao na sastanak sa Aleksandrom Vučićem u Vladu Srbije? Kajl Skot, ambasador SAD u Srbiji. Znate li ko je doputovao u Beograd? Milo Đukanović.

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s