Vučić u Moskvi: Srbija nabavlja avione MIG 29

Fotografija aviona Mig 29

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas boravi u zvaničnoj poseti Moskvi sa ciljem unapređenja sveukupne vojne saradnje između Rusije i Srbije, a u svrhu finalizacije nabavke aviona MIG 29 i drugih složenih borbenih sistema za potrebe Vojske Srbije.


Premijer je zvanični deo svoje posete započeo obilaskom baze ruske borbene avijacije i hangara u kome se nalaze aparati MIG 29, avioni koji su i glavni predmet posete delegacije Srbije tj. finalizacije nabavke za potrebe Vojske Srbije. Aleksandar Vučić ranije je izjavio, da će Srbija pod posebno povoljnim uslovima kupiti od Rusije šest borbenih aviona MIG 29.

Fotografija Aleksandra Vučića ispred aparata Mig 29 u bazi ruske borbene avijacije

Aleksandar Vučić u obilasku baze ruske borbene avijacije

Po obilasku vojne baze, usledio je i zvanični sastanak delegacije Srbije predvođene predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom.

Fotografija zvaničnog sastanka delegacije Srbije sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom

Zvanični sastanak delegacije Srbije predvođene predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom

Ova poseta Moskvi predsednika Vlade Srbije upriličena je prvenstveno sa ciljem finalizacije dogovora o nabavci aparata lovačke avijacije MIG 29, a razgovaralo se i o svim ostalim vidovima vojno-ekonomske, vojno-obrazovne i vojno-bezbednosne saradnje.

  • Rusija, kao podršku, poklanja Srbiji šest aviona MiG-29 bez novca, pri čemu će nas sve tri faze modernizacije koštati između 180 i 230 miliona evra, rekao je danas srpski premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom prenosi Sputnik.
  • Ako biste računali da takve avione kupujemo, koštali bi nas oko 600 miliona evra. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili na poklon, bar kada je reč o avionima.
  • To je nemerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cevi 14,5mm (manje topove)“, rekao je Vučić.
  • Što se tiče protivvazdušnih sistema, dogovor je da na protivvazdušnim sistemima radimo zajedno. Pričali smo i o ’buku‘ pre svega, i o ’buku M2‘ i o ’tunguski‘, ali za 2018. godinu, što je za godinu dana“, rekao je Vučić i dodao da misli da je urađen ogroman posao za našu zemlju, „sve što smo pričali decenijama, 20-30 godina“

Ugovor treba biti zaključen do petka, naveo je Aleksandar Vučić, prenosi Sputnik

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je danas na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da se letačko-taktičke vežbe “Bars” (Bratstvo pilota Rusije i Srbije), održane u oktobru u Srbiji, održavaju svake godine.

U oktobru su u Srbiji uspešno izvedene zajedničke vežbe “Bars-2016”. Dobar naziv vežbi, treba da učinimo da te vežbe budu održavane svake godine – rekao je Šojgu Vučiću, a prenela ruska novinska agencija Tass.

On je ocenio i kao korisne zajedničke trilateralne taktičke vežbe Slovensko bratstvo, u kojima je uz Rusiju i Srbiju učestvovala i Belorusija.

  • Dobro se odvijaju zajedničke vojne vežbe i planiramo da razvijamo tu praksu. Uskoro ćemo razmeniti predviđene planove za 2017. godinu. Naravno, ne možemo da ne pomenemo učešće srpskog tima na Međunarodnim vojnim igrama 2016. gde ste pokazali dobre rezultate – dodao je Šojgu.

Ruski ministar je pozvao predstavnike Srbije da učestvuju na međunarodnom vojno-tehničkom forumu Armija-2017 i na Međunarodnim vojnim igrama 2017, a ministru odbrane Srbije Zoranu Đorđeviću je uručio poziv za učešće u radu VI Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti u aprilu naredne godine.

Ruski ministar odbrane zahvalio je premijeru Srbije za podršku naše zemlje humanitarnoj operaciji u Alepu i upućenu humanitarnu pomoć.

  • Zahvalni smo za političku podršku Srbije našoj inicijativi za sprovođenje humanitarne operacije u Alepu, kao i za upućivanje partije humanitarne pomoći u Siriju. Srbija je na delima a ne na rečima dokazala spremnost da pomogne sirijskom narodu u teškim vremenima koje prolaze, rekao je Šojgu.

Vučić je, istovremeno, istakao da se pozicija Srbije kao neutralne države neće menjati.

  • Nadam se da možemo da unapredimo našu saradnju – političku, ekonomsku, vojnu – do veoma visokog nivoa. Nadam se da ćete biti naš gost u Beogradu, a mi ćemo biti dobri domaćini. Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvek biti veoma dobri odnosi i najbolja saradnja – rekao je Vučić na sastanku sa Šojguom, kako prenosi agencija RIA Novosti.

Današnju zvaničnu posetu Moskvi delegacije Srbije predvođene predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem prošle nedelje najavio je ministar Sergej Lavrov prilikom njegove posete Beogradu. Tada je ministar Sergej Lavrov razgovarao sa premijerom Vučićem i o pitanjima saradnje u oblasti energetike.

 

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s