Obustavljena istraga protiv Mlađana Dinkića

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je danas da je obustavilo istragu protiv bivšeg ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, koja se od 30. decembra 2014. godine sprovodila zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja. 

Mlađan Dinkić trenutno je profesionalno angažovan kao član upravnog odbora SberBank EUROPE AG. Onivač je i direktor preduzeća “MD solution” doo iz Beograd. Njegov nekadašnji šef kabineta iz perioda dok je bio na položaju ministra, Ivica Kojić, trenutno je zaposlen kao šef kabineta predsednika Vlade Aleksandra Vučića. Dinkićeva nekadašnja pomoćnica ministra Mišela Nikolić, angažovana je kao savetnica ministarske Zorane Mihajlović, a njen brat Daniel Nikolić zaposlen je trenutno na rukovodećem mestu u sekretarijatu Vlade Srbije, kojim upravlja Novak Nedić.

Dinkić se sumnjičio za zaključenje sporazuma sa 13 poslovnih banaka, kojima je krajem 2002. godine bez naknade na period od tri godine data na korišćenje imovina tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Imovinu je koristila Narodna banka Jugoslavije – Zavod za obračun i plaćanje, i to službene prostorije sa kompletnom opremom. Obaveza poslovnih banaka je bila da na osnovu tih sporazuma preuzmu u radni odnos određeni broj zaposlenih iz Narodne banke Jugoslavije – Zavoda za obračun i plaćanje, navodi se u saopštenju.

Prema prikupljenim dokazima tokom istrage – saslušanja osumnjičenog, ispitivanja svedoka, pribavljenih isprava, sprovedenog veštačenja, proizilazi da se u radnjama osumnjičenog Dinkića ne stiču svi elementi krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, saopšteno je iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

Rezultati sprovedene istrage ukazuju na to da je zaključenim sporazumima iznos izmakle dobiti u vidu neplaćene zakupnine od strane poslovnih banaka za korišćenje poslovnih prostora i opreme u vlasništvu tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, manji od iznosa otpremnine propisane zakonom koju bi Narodna banka Jugoslavije morala isplatiti za zaposlene koje su preuzele poslovne banke, a koji bi ostali neraspoređeni usled Zakonom o platnom prometu propisanog ukidanja Zavoda za obračun i plaćanje, navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s