Srbija kupuje devet helikoptera H145M

Fotografija helikoptera H145M

Ugovor za nabavku helikoptera od “Airbus Helicopters” zaključen je danas u Beogradu u prisustvu ambasadora Francuske i Nemačke.


U skladu sa identifikovanim oblastima saradnje iz Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kompanije “Airbus Group”, potpisanog u oktobru ove godine, zaključen je ugovor za nabavku devet helikoptera H145M, pripadajućih usluga i industrijske saradnje između kompanije “Airbus Helicopters” i Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Kroz ovu nabavku Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije i helikopterska jedinica MUP Republike Srbije, opremaju se poslednjom generacijom helikoptera za izvršavanje najzahtevnijih misija (transport, traganje i spasavanje, borbene misije, medicinska evakuacija, nadzor i osmatranje, itd.) saopštava Ministarstvo odbrane.

Planirano je da se šest helikoptera nađu u sastavu Vojske Srbije, a tri u sastavu MUP Srbije.

Fotografija potpisivanje ugovora o nabavci devet helikoptera H145M

Potpisani ugovor obuhvata:

  • Nabavku devet helikoptera H145M sa pripadajućim paketom logističke podrške (rezervni delovi, alati i dokumentacija),
  • Transfer tehnologije za održavanje i opravku nabavljenih helikoptera,
  • Opremanje, obuku i sertifikaciju Vazduhoplovnog zavoda “Moma Stanojlović” kao centra za održavanje helikoptera “Gazela”, kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije “Airbus Helicopters”,
  • Podršku srpskim kompanijama i naučno-istraživačkim institucijama u cilju pribavljanja relevantnih kvalifikacija i sertifikacija, uz jednovremeno traženje mogućnosti za angažovanje srpskih industrijskih kapaciteta i nabavku njihovih dobara i usluga.

Pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnika kompanija “Airbus Helicopters” i “Airbus Group”, ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, ambasadorka Republike Francuske u Srbiji Kristin Moro i ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Protekle nedelje, delegacija predvođena predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem boravila je u službenoj poseti Rusiji, i tom prilikom je zaključen ugovor o nabavci šest aviona MIG 29.

 

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s