Kulminacija neusklađenosti Vučića i Nikolića

Fotografija Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića

Međusobno rivalstvo, neprijateljska lična okruženja, različite međunarodne konekcije, data obećanja i preuzete, a suprostavljene obaveze Vučića i Nikolića, uvele su SNS u krizu koja upravo kulminira usled predsedničkih izbora.


Činjenica je da je vladajuća Srpska napredna stranka najmasovnija politička organizacija, finansijski je najbogatija, vladajuća je stranka na lokalnom, pokrajinskom, parlamentarnom nivou i njen aktuelni lider je predsednik Vlade Srbije, a osnivač i bivši predsednik stranke je aktuelni predsednik Srbije. Dakle, ukupna politička moć u Srbiji u rukama je naprednjaka već godinama unazad.

Zašto su onda Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić i Srpska napredna stranka uvele celo društvo i politički sistem u suštinski najkraći izborni rok od oko samo 45 dana za vođenje zvanične predizborne kampanje, na predstojećim redovnim izborima za Predsednika Srbije?!

Vladajuća većina na čelu sa SNS je tim odlaganjem isticanja svog kandidata na predsedničkim izborima nanela štetu političkom pluralizmu, demokratskom uređenju, izbornom fer pleju, ali i državnim interesima Srbije.

Uskratila je domaćoj javnosti adekvatnu mogućnost i neophodno vreme za kvalitetnu analizu i ocenu dosadašnje petogodišnje politike aktuelnog predsednika Srbije i politike Srpske napredne stranke, ali i mogućnost da se na ozbiljan način uporedi sa onim šta je opoziciona alternativa na predstojećim izborima.

Čega se to plaši Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka kad je već toliko nadmoćna stranka u odnosu na opozicione partije i kandidate na predsedničkim izborima? Čega se to plaše ako su i stranačka infrastruktura, i SNS štabovi za prikupljanje “kapilarnih” sigurnih glasova za njihovog kandidata moćna snaga, već u punom pogonu, u odnosu na opozicione partije i kandidate?

Uvodim priču u logiku, navodim ovom prilikom na lično razmišljanje.

Meni je u smislu podataka poznato, zašto Aleksandar Vučić radi to što radi u vezi ovih izbora, postupa kako postupa. On uistinu sprovodi improvizovanu strategiju. Nema održiv unutrašnji i spoljnopolitički izborni plan. Odlaganje isticanja kandidata SNS nije mu planirana taktika, to je nužna taktika, lično taktiziranje Aleksandra Vučića usled više sile, kompleksne situacije u koju je uveo sam sebe i Srbiju. Da li će taj njegov iskreirani, a svojevrstan faktor iznenađenja, doneti naprednjacima i Aleksandru Vučiću neku korist ili prednost? Neće.

Možda je javnost za sada nedovoljno duboko, tačno i precizno obaveštena o tome šta uistinu stoji iza takvog na prvi pogled nelogičkog ponašanja i postupanja najveće stranke, ali sve one koje bi Aleksandar Vučić i SNS da takvim postupanjem iznenade, u zemlji i inostranstvu, i dovedu ih u svojevrsnu situaciju svršenog čina u vezi sa predstojećim izborima, teško to mogu postići.

Oni nisu baš naivni, amateri, a ni neobavešteni.

Tomislav Nikolić nije baš toliko nevažan izborni faktor u meri u kojoj to danas javnost u Srbiji misli na osnovu mahom, medijskog izveštavanja u proteklom periodu.

Ozbiljni faktori u zemlji i inostranstvu su dobro obavešteni, u toku su pravog razvoja situacije u Srbiji. Zato još ćute i čekaju. Da Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić kažu šta imaju, a SNS istakne svog kandidata za predstojeće predsedničke izbore. Tada tek kreće intezivna predizborna kampanja u Srbiji za položaj Predsednika Srbije.

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s