Rezultati predsedničkih izbora i eho u Srbiji i svetu

Na izborima održanim 2. aprila u prvom krugu, pobedio je kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić osvojivši 2 012 788 glasova, što je 55,08% od izašlih 54,34% birača upisanih u birački spisak Srbije.

Grafički prikaz izbornih rezultata možete pogledati OVDE

Rezultate po opštinama možete pogledati OVDE

Rezultate po biračkim mestima možete pogledati OVDE 

Sutradan po održavanju izbora, 3. aprila, otpočeo je protest “Protiv diktature” demonstracijama ispred Doma Narodne skuštine, RTS i Vlade Srbije.

Svetski mediji, za razliku od najvećeg broja domaćih medija i javnih servisa RTS i RTV objektivno su izveštavali o prirodi masovnih protesta “Protiv dikature”. Tako je Bloomberg 5. aprila izvestio američku i svetsku javnost “Serbs Protest Against ‘Dictatorship’ After Vucic Elected”

Ruska novinska agencija, putem svog video servisa izveštavala je sa protesta “Protiv diktature” 8.aprila, kada su se protestima priključili i vojni i policijski sindikat 

Devetog aprila se urednički kolegijum Njujork tajmsa oglasio svojim komentarom, izrazivši zabrinutost u vezi karaktera Vučićeve vlasti i demokratije u Srbiji “Serbian Election Erodes Democracy”.

BBC je izveštavao o protestima “Serbia protests: Anger, eggs and chanting at ‘anti-dictatorship’ rallies”  francuski AFP takođe “Protesters take to Serbian streets against dictatorship“ jednostavno rečeno, gotovo sve svetske novinske agencije i vodeći mediji, izveštavali su o protestima “Protiv diktature” i problemima o kojima najveći broj domaćih medija pod kontrolom vlasti godinama ne izveštava javnost.

Svi protesti, koji su se u Srbiji desili, počev od protesta advokata u septembru 2014 godine, preko protesta novinara #NovinariNeKleče u decembru 2015 godine, do onih protesta iz maja 2016 vezanih za slučaj fantoma u Savamali #nedavimobeograd pa do poslednjih i najmasovnijih #ProtivDiktature od 3. aprila do Vaskršnjih praznika 2017 godine, ukazuju mnogo toga, pre svega da su medijske slobode, vladavina prava i demokratsko uređenje u Srbiji ozbiljno ruinirani, i da se društvo i politički sistem godinama ne kreće u dobrom pravcu.

14

Novoizabranog predsednika Srbije, i novu Vladu Srbije koja će biti rekonstruisana po stupanju na novu dužnost Aleksandra Vučića, čekaju ili novi pristupi politici, društvu i državi, ili sasvim izvesno, dodatne komplikacije na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu.

 

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s