Vučić će izgubiti apsolutnu vlast u Gradu Beogradu?!

Nije sve u političkoj, finansijskoj i bezbednosnoj nadmoći vlasti nad opozicijom, niti u dirigovanim medijima i lažnim vestima. Da jeste, Vučić i SNS ne bi 2012. godine ni došli na vlast u Srbiji. 

Na poslednjim izborima za Skupštinu Grada Beograda održanim 16. marta 2014. godine Aleksandar Vučić i njegova koalicija (SNS-SDPS-NS-SPO-PS) osvojila je 43,6% glasova što je usled velikog procenta glasova za one izborne liste, koje su ostale ispod cenzusa od 5%, a zahvaljujući izbornom (Dont) sistemu, u osvojenim odborničkim mandatima bilo 63 od 110 koliko odbornika Skupština Grada Beograda ima. Dakle, kolicija predvođena Aleksandrom Vučićem i SNS je te 2014. godine u Beogradu osvojila apsolutnu većinu. Iza pobedničke liste na tim izborima, druga po redu po broju osvojenih glasova bila je lista Demokratske stranke sa osvojenih 15,7%, a potom lista (SPS-PUPS-JS) sa osvojenih 11,4% glasova. Važno je napomenuti, i to da su ti izbori za Skupštinu Grada Beograda bili održani istovremeno sa vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Na izborima održanim 24. aprila 2016 godine, kada su opet bili spojeni redovni izbori u opštinama Grada Beograda i vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, rezultat SNS u beogradskim opštinama (Novi Beograd, Stari Grad, Palilula, Vračar, Voždovac, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Čukarica, Sopot, Obrenovac, Grocka i Mladovac) pokazali su pad rejtinga i izborne snage Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke u odnosu na osvojene rezultate na izborima 2014. godine u Gradu Beogradu.

Beograd ima 1 1183 biračkih mesta, a na poslednjim predsedničkim izborima održanim 2. aprila 2017. godine u birački spisak je bilo upisano 1 620 648 građana Beograda sa pravom glasa. Njih 915 231 je iskoristilo svoje izborno pravo i glasalo je na izborima 2.aprila 2017. godine što je bila izlaznost od 56,49% u gradu Beogradu.

Za Aleksandra Vučića 2. aprila glasalo je 403 019 građana Beograda što je u procentima 44,3%. Važno je napomenuti da je Aleksandar Vučić kandidovan na zvaničan predlog koalicije: Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije – Ivica Dačić, Socijaldemokratska partija Srbije – Rasim Ljajić, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma, Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Milan Krkobabić, Pokret socijalista – Aleksandar Vulin, Srpski pokret obnove – Vuk Drašković, Pokret SNAGA SRBIJE – BK – Bogoljub Karić, Savez vojvođanskih Mađara-Vajdasági Magyar Szövetség – Ištvan Pastor.

Dakle, lični rejting samog Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke u Gradu Beogradu realno je bio znatno manji 2.aprila 2017 godine od osvojenih 44,3%, imajući u vidu da je za njega kao zajedničkog predsedničkog kandidat glasala cela navedena koalicija, što neće biti slučaj i na predstojećim gradskim izborima u Beogradu iz najmanje dva razloga.

Niti će Aleksandar Vučić biti kandidat za gradonačelnika Beograda, niti članice navedene vladajuće koalicije imajuju istovetne interese, strategiju i taktiku kao na izborima održanim 2. aprila 2017. godine. Ono što je posve jasno iz gore navedenih rezultata izbora 2014, 2016 i 2017 godine jeste spoznaja, da je realni lični rejting Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke u konstantnom padu, u odnosu na najveći postignuti izborni rezultat ostvaren na izborima 24. aprila 2014. godine.

1.Da li su demonstracije protiv diktature koje su otpočele 3. aprila 2017. godine osnažile ili oslabile lični politički rejting Aleksandra Vučića, njegovog SNS i u celosti vladajuću koaliciju, kako u zemlji tako i u inostranstvu, ili su ti protesti protiv dikature ojačali njihov rejting i međunarodnu poziciju? Pomenute demonstracije protiv diktature su oslabile lični rejting Vučića i stranački SNS, kako kod birača u zemlji, tako i njihovu međunarodnu političku poziciju. Prosto reč je o političkoj logici, tada je pukao politički čir u Srbiji.

2.Da li je Vučićev izbor Ane Brnabić za premijera nove Vlade, sa istovetnim starim sastavom, ali i “pogoršanim” rasporedom ministara imajući u vidu i najnegativniji primer, da je Aleksandar Vulin u novom sastavu Vlade postao ministar odbrane, osnažio Vučićev rejting u biračkom telu, i popravio njegove i SNS pozicije na međunarodnom planu? NIJE! Nova Vlada nije ojačala lični i stranački SNS rejting Aleksandra Vučića.

3.Da li Aleksandru Vučiću i SNS, javno pokrenuta politička tema autorskim tekstom o Kosovu i Metohiji, sa svojevrsnim Vučićevim pozivom na početak širokog “unutrašnjeg dijaloga” može ojačati lični rejting i SNS u njegovoj SNS biračkoj bazi? Ne može! Uostalom, sam tabloid Informer predsedniku Srbije ‘nabliži’ list, izveštava da on to suštinski radi po “zahtevu” Amerike, a SNS birači to razumeju “pod pritiskom Amerike” sa ciljem svojevrsnog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije. Dakle, ni taj politički proces ne radi u korist budućeg rasta ličnog i stranačkog rejtinga Aleksandra Vučića i SNS uoči predstojećih izbora za Skupštinu Grada Beograda, naprotiv.

4.Da li je Kurir, kao jedan od najvećih i najuticajnijih medija u Srbiji, sa velikim uticajem na biračku bazu Aleksandra Vučića i SNS, a sa izvesnim uticajem i na 2 miliona birača, koliko je njihovih print i ‘online’ čitalaca, promenio svoju uređivačku politiku posle izbora održanih 2. aprila 2017. godine u pravcu koji je krajnje bio nepovoljan po rejting Aleksandra Vučića i SNS, intezivno dva meseca? Dakle, jeste, to je svima u Srbiji bilo vidljivo, i to je imalo uticaja na “krunjenje” rejtinga SNS.

Istakao sam ovom prilikom, samo neke od događaja, trendova i procesa iz javne sfere, ali ni blizu sve, niti pak one najznačajnije, koji od izbora 2. aprila 2017. godine nepovoljno utiče, a u pravcu daljeg slabljenja ličnog rejtinga Aleksandra Vučića i SNS uoči predstojećih redovnih izbora za Skupštinu Grada Beograda.

I da zaključim ovaj tekst, iako ga pišem prvenstveno sa ciljem na podsticanje ličnog promišljanja, logičkog kod svakog pojedinca, kao mehanizma odbrane od svakodnevnog agresivnog “zasipanja” građana raznoraznim oblicima propagande, demagogije i posve lažnih vesti koje su preplavile naš javni prostor, te moj zaključak ovom tekstu iako nije nužan, ovom prilikom ću ga izneti.

Prvo) Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka će na predstojećim izborima za Skupštinu Grada Beograda, sasvim sigurno izgubiti apsolutnu većinu i takvu vlast koju ima u Gradu Beogradu, osvojenu još na prošlim izborima 2014. godine.

Drugo) To ne znači i da će sasvim sigurno na predstojećim izborima za Skupštinu Grada Beograda, Srpska napredna stranka ostati bez daljeg učešća u gradskoj vlasti, potpuno poražena od današnjih opozicionih političkih snaga.

Treće) Vrlo je izvesno da dosadašnje političke snage opozicije, ovakve kakve su one do danas, prvenstveno na političkom i organizacionom nivou, teško mogu na prestojećim izborima za Skupštinu Grada Beograda da postignu takav uspeh, koji se ogleda u pobedi, koja podrazumeva odlazak SNS u opoziciju tj smenu sa vlasti u Gradu Beogradu.

Komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s